Mine metsa!

Mine metsa!

Maale elama, mulgimaa talu häärber, Kaubi,

Kolisin pealinnast maale elama, Lõuna-Mulgimaale - koju, päriseks. Et aknas oleks tuli, aed hoitud ja suur maja soe.

Nii kui päike kõrgemalt käima hakkas, olime igal võimalusel maanteel, ninaots maa poole. Nii 5 aastat. Kuni....
...pakkisime kogu kola linnast kokku ja tõime kohale. Nüüd on esimene talvgi üle elatud. Ja me oleme elus....
Siin on mu netipesa, kus mõnus mõtiskleda. Lisaks ilutseda käsitöö seltsis. Sekka mekkida kõrvitsakeeksi, või kringlit või mõnd muud mu lemmikretseptide hulgast.

Sunday, August 31, 2014

Tomatid, baklazaanid jt. aiamaalased

Jeerum, jeerum. ongi augustikuu viimane päev käes. Ja suvi läbi. Mis suvi see sept. enam on, kuigi kalendri järgi mitu nädalat teist veel jäänud.


Mul veel  terve pinu tomateid õues, mis kevadel kasvuhoonesse ei mahtunud. Viljad on õige suured juba ammu, aga ei värvu ära. Sellest on kahju. Nii 10 tomati jagu vilju ootavad päikeselist ilma. Õnneks seda nüüd juba paari päeva jagu on olnud. Aga lubab juba 0 lähedast kraadi ööseks.




Nii neist asja ei saa, muidugi kui ära ei korja ja tuppa värvuma ei too. Kasvuhoones on mõni vili, mis oksalt maha pudenenud, kenasti värvi peale võtnud. Ei tea, teen vist tüki ära ja korjan nad sealt kokku. Kahju vaadata. Taimed tomatite all nagu veic lookas isegi.











Need pikad kobarad kasvuhoones aga venivad jätkuvalt. Ja vaikselt värvuvad ka. Igal hommikul saab kena suutäie.

















Tegin järelduse, kapsakasvataja ma ei ole. Ei tule mul lillkapsad, ei brokkolid ei tavalised kapsad. kevadel olid taimde küll kenad, aga saagi aegu ei olnud enam midagi võtta. Peab selle pritsimisasja endale selgeks tegema. Tuhaleotisega soovitavad ka kasta. Studeerin veel. 


Põhiline tegevus on saagi hankimine. Eks leiaks muud tegevust ka. Aga nagu ei taha väga muud teha. Püüan veel kurke sisse teha, kui neid tuleb. Iga viimase kui kurgi topin purki, sest väheks jäi nagu teisi. Hetkel on loorid peal ja taimed ilusad. Aga nohh, kui öösel 2-9 kraadi lubatakse, siis vist pikka pidu pole. Saaks purgi kakski veel.
Juuli alguses pistsin paar seemet veel maha, et äkki on ilus sügis, siis saab ehk veel kurki. Taimed on ilusad ja õitsevad. Pistsin kaks taime suurde potti ja kolisin kasvuhoonesse ümber. Kasvavad, eks näis, mis neist saab. Tooks ööseks lausa tuppa. Nii suur kurgiisu on veel. Aga ma ei ole see edasi-tagasi tassija tüüp. Kord unustan tuppa kord kasvuhoonesse. Ja piisab ju ühest korrast õue unustada, kui ongi jokk.






Paprikatega on selline huvitav lugu, et nad ei taha värvuda. Nädala jagu on pool põske punane. Ja teine külg no ei tule järgi. Paita ja säti kuidas tahad.

Ei saa ju nii ära ka  noppida, et pool vilja veel roheline,vist Kuigi osad toovad tuppa ja taim värvub järgi.

Ma aga ootan. Sest tahan neist hoidist teha.




























Kaks baklazaani on ka tekkinud. Aga need on veel pisikesed.
















Chillisid, või siis täpsem olles cayanne'i pipraid olen saanud päris palju. Nemad punetavad kenasti, igal päeval mitu uut punast küljes.

Ainult nopi ja haki sügavkülma, et talvel supi, või kastme sisse saputada.

Neid kulub ühele vürtsisõpradest perele max. 2 taime. Saaki annavad nad vähemalt minul rikkalikult ja täiesti kindlapeale. Kuidagi lihtne on nendega. 




Naerid ja punapeedid on pisikesed. Ube olen igal aastal saanud rohkem kui vaja. Õigemini piisavalt ikka. Mul on ühed vahvad punavalge kirjud meeldinud. Kuigi kui need ära keeta, siis oad ise muutuvad suht tavalisteks. Aga peenral on need värvilised kaunad ilusad vaadata.




  
 

















Toomingas  on juba selline.





aga astrid kasvavad kenasti



No comments:

Post a Comment