Mine metsa!

Mine metsa!

Maale elama, mulgimaa talu häärber, Kaubi,

Kolisin pealinnast maale elama, Lõuna-Mulgimaale - koju, päriseks. Et aknas oleks tuli, aed hoitud ja suur maja soe.

Nii kui päike kõrgemalt käima hakkas, olime igal võimalusel maanteel, ninaots maa poole. Nii 5 aastat. Kuni....
...pakkisime kogu kola linnast kokku ja tõime kohale. Nüüd on esimene talvgi üle elatud. Ja me oleme elus....
Siin on mu netipesa, kus mõnus mõtiskleda. Lisaks ilutseda käsitöö seltsis. Sekka mekkida kõrvitsakeeksi, või kringlit või mõnd muud mu lemmikretseptide hulgast.

Thursday, September 26, 2013

tali tuleb

Suur sügis on käes. Õigemini hakkab vist vaikselt mööduma juba. Sest paar päeva on nii külmad olnud.
Esmaspäeval käisin pealinnas. Kodus mõtlesin, mis oleks õige selga panna. Ja mõistagi olin linnas kui hilpharakas. Inimesed käivad juba talvemantlite ja sallidega (peamiselt mustades toonides). Sukk on min. 40 deni ja must (mõistagi). Mõtlesin, et ma neid musti komplekte ikka veel ei kohta, aga võta näpust.  Mul endal on veel mingi suvefiiling sees, tahtsin heledaid teksasid panna, aga nee polnud kuivanud veel. Jumal tänatud.

Linnas tekkis kohe nii palju vajadusi. Jooksin poodide sulgemise aegadega võidu. Sain põhimõtteliselt kõik kätte, mida "vajasin". Raiskasin käsitööpoodides üle 60 euro. Tõin asjad koju ja kasvatasin veidi kuhja. Näis, mis käiku lähevad, või läheb elu edasi nagu enne raha kulutamist.

Nädalavahetusel riisusin ja teisipäeval riisusin. Korjasin õunu ikka ka. Ja närv sai mustaks seal vanade kuivand okste all urgitsedes. Tulemuseks lõikasin puu kuivand okstest puhtaks, nii palju kui kätte sain. Igal juhul puu sai palju ilusam.

Eile õhtul Tartust tulles sai pimedas kõrvitsad koju veeretatud Ja aiamaalt suvikõrvitsad ka. .Hirmus külm oli. Kartsin öökülma. See tuli. Hommikul oli maa valge. Tuba oli külm. Esimese asjana me enam (vist) hambaid ei pese, vaid paneme tule ahju alla. Siis hakkab ahjust praksumist kostma ja tuli sooja andma. Siis saab hambaid pesta. See on omamoodi äge.

Meil toimus vahepeal revolutsioon. Meil on toas soe vesi ja muidugi külm ka. Sest meile pandi vesi sisse. Ja nõudepesumasin installeeriti ka kohe suht kähku järgi. See on nii tore. Hoolimata sellest, et kraanikausil pole veel vannituba ümber. Ikkagi on hea meel.

Ja jälle hakkas kehtima uus kord - mustad nõud peab kohe nõudepesumasinasse panema. Ohhh...ma arvan teadvat, kuidas see kord õige pea lõppeb....seda korda on enne nii palju rakedatud....ja ikka rikutud ka. Ja meie majas on juba kord selline kord, et kui korra tassin või muu nõu lauale jätad, siis enam kord ei kehti ja siis jäävad kõigi nõud sinna, kuhu jumal juhatab. Nii, et usku mul sellesse korda väga pole. Siinkohal peaks veidi lepinguõigust endale meelde tuletama - ühe punkti rikkumine ei muuda ju lepingut kehtetuks, on mul õigus ju...Ahh mis selle õigusega ikka teha.

Aiamaaga on selleks hooajaks kõik. Täna tõin kasvuhoonest külmasaand varte otsast punased tomatid ära. Imelik, füüsalid olid juba kollaka kestaga, aga hoidsid varte küljest veel nii kõvasti kinni, et ei tea mina, millal nende korjamise aeg saabub. Kevadel vist. Kakkusin need siiski ära, sest lehed ja varred olid läbi. Lähiajal peab ruttu kasvuhoone korda tegema ja aiamaa ka ja viinapuid lõikama ja talvekorda seadma. Ja mustsõstrapõõsad ümber istutama ja küüslaugud maha panema ja...

Loodan, et oktoober tuleb kena, sest tahaks aias veel päris palju jõuda. See aast aon huvitav, oleme terve suve maal olnud, aga kõige vähem on aias tehtud:)

Eks selle sisseseadmisega nii palju muud teha. Ja asjad on endiselt paljud kilekottides. Tassime neid ühest toast teise ja tagasi, vastavalt sellele, kus parajasti ruumi vaja on. 

Käisin praktikakohas, koolipraktikat tegemas. Seal on suured ahjud, neid köetakse iga päev. Tervet kooli käsitöömaja. Iga päev ahjudega. Samas mõtlesin, et valla seisukohast on see nii lihtne, osta vaid hunnik puid ja aja ahju. Ja soe tuleb. Kui teeks mingi suure investeeringu, kulutaks hulga raha, et saaks suure igakuise püsikulu. No mai tea...

Mõtlesime ka, et missugused küttesüsteemid meilgi kõik olla võiks, maaküte näiteks, või ioonküte või mida iganes. Teed min. 10 000 eur. kulutuse ja siis hakkad iga kuu üle 200 eur elektrit maksma (talvekuid mõtlen). Siis ei saa enam nagu hästi aru, et milles see point. No me ostsime 370 eur. eest talvepuud. Jahh, see on kogukulu. Kui nii umbes 10 000 maksab mugavus, siis ma ei tea. Siis peab ju tööle minema, et seda mugavust saaks. Ma praegu mõtlen, et kui ma peaks tööle minema siis peaks ju vara tõusma ja tööle sõitma ja seal igast asju tegema - nii ebamugav, et mul kodus oleks mugav. Ei ma praegu eelistan 20 min. ebamugavust nende puudega tunda. See tundub isegi mugavam. Tood puud ja laod ahju ja paned paberid vahele ja siis annad tuld. Vaatad aknast välja, tood kohvi ja vahid ahju. Istud ja mõnuled niisama või mõtlskled. Ei see on töölkäimisest ikka palju mugavam, praegu.






No comments:

Post a Comment