Mine metsa!

Mine metsa!

Maale elama, mulgimaa talu häärber, Kaubi,

Kolisin pealinnast maale elama, Lõuna-Mulgimaale - koju, päriseks. Et aknas oleks tuli, aed hoitud ja suur maja soe.

Nii kui päike kõrgemalt käima hakkas, olime igal võimalusel maanteel, ninaots maa poole. Nii 5 aastat. Kuni....
...pakkisime kogu kola linnast kokku ja tõime kohale. Nüüd on esimene talvgi üle elatud. Ja me oleme elus....
Siin on mu netipesa, kus mõnus mõtiskleda. Lisaks ilutseda käsitöö seltsis. Sekka mekkida kõrvitsakeeksi, või kringlit või mõnd muud mu lemmikretseptide hulgast.

Wednesday, May 21, 2014

õied-õied

See nädal algas kibekiire aiatööga. Kogu mu aianduslik korraldus ootas kooli tagant. Nüüd on seal käidud ja kohe naksti tekkis aega peenardele. Vedasin kasvuhoonest välja lille- kapsa- jt. taimi. Ikka selleks, et omanikud (tomatid, paprikad, jt.) sisse mahuks.

Tomatid sain usinalt ja kogemustega sugulaselt. Ei tulnd mul endal sel aastal suurt taimede ettekasvatamisest välja. Õnneks leidub minugi sugulaste hulgas häid inimesi, kes taimenutsuga toetavad:) Nüüd on puudu veel mõned paprikataimed ja eks ikka mõni eksoot kaa. Kui saaks turult mõne füüsali ja baklazaanitaime, siis võiks suvi alata.

Kuigi see viimane on juba käes. Alates laupäevast on õues temp. aina tõusnud ja päike niiviisi lõõsanud, et päevitused tarvis talvekorterist välja kiskuda. Eile näitas meie auto termomeeter +28, üleeile +30. Vott, selline peab üks kevad olema...

Aed on viimaste soojadega nii roheliseks muutunud, et tee vikatiga teed. Meie, eestlaste, rahulik loomus sellele lokkamisele järele ei jõua. Pead siin vaikselt plaani, kõpitsed alles masinat, hangid pena... ja tema paneb sellise tempoga aias taeva poole. Ei mäleta kas see kasv ikka kuskil maal kinni ka jääb.

Mõned huvitavad tulbid näitavad õisi. Ei teadnudki, et mul selliseid on. Eelmisel aastal, mäletan, sain miskeid valgeid, karvaste äärtega ja kollaseid sai ka peenrasse pistetud. Sel aastal nemad veel end ilmutanud ei ole. Aga eelmisel aastal polnud mul jälle selliseid, nagu tänavu. Huvitav on.












Mul on kaks jube ägedat tulpi, üks selline ploomitooni ja kollakate äärtega, ja teine selline teravate lehetippudega, muidu sarnaste toonidega kui ülal punane. Aga viimane eelm. aasta ei õitsenud. Peaks selle üles kaevama ja päikse kätte istutama, siis võib ta end näidata ka. Ploomikarva isend ei õitse jälle see aasta. Nagu õunad, mai tea, õitsevad üle aasta. Mis värk on?


Kirsid õitsesid meil nii

 










Üleeile nägin esimesi sireliõisi

Mitmetel õunapuudel on õnneks õisi, seega ei tohiks õunata see suvi mööduda. Kõige pisemal on õisi nii palju, et seda peab tõsiselt jälgima. Siiani sai arvatud, et see puuke ei edene üldse.




ei, ei, tuu-pol-tuu. Tema on üks vanakestest, kes lõikajale kahe silma vahele jäänd.




Ka mu uutel ploomipuudel on mõned õied küljes.







Aaa... ega meil siin nii lilleline ka päris pole. Paar ööd on välkunud-paukunud ja ladistanud.  Saak, üks pärnapuu. Õnneks oli suur latv maandunud täpselt ploomide kõrvale. No läks ikka hästi küll, et torm pärna ikka puukestest kõrvale juhtis, huuh...

Aga ühel pole maiste asjadega muret.









No comments:

Post a Comment