Mine metsa!

Mine metsa!

Maale elama, mulgimaa talu häärber, Kaubi,

Kolisin pealinnast maale elama, Lõuna-Mulgimaale - koju, päriseks. Et aknas oleks tuli, aed hoitud ja suur maja soe.

Nii kui päike kõrgemalt käima hakkas, olime igal võimalusel maanteel, ninaots maa poole. Nii 5 aastat. Kuni....
...pakkisime kogu kola linnast kokku ja tõime kohale. Nüüd on esimene talvgi üle elatud. Ja me oleme elus....
Siin on mu netipesa, kus mõnus mõtiskleda. Lisaks ilutseda käsitöö seltsis. Sekka mekkida kõrvitsakeeksi, või kringlit või mõnd muud mu lemmikretseptide hulgast.

Thursday, September 8, 2011

Minu soolaste hoidiste retsepte aastast 2011.

Minu septembrikuised tomatihoidised

vasakul nn. ämbrisalat, keskel kabatshoki-tomatihoidis ja paremal tomati-sibulahoidis.

Panen ka märkmed-retseptid kirja, mida enam-vähem, mida täpsemalt mäletan, et siis uuel hooajal saaks spikerdada.

1. KURGIVIILUD OMAS MAHLAS (retsept pärineb Aive Luigela HOIDISTE raamatust).


2. KABATSHOKI-TOMATIHOIDIS

2 kg kabatšokki ehk suvikõrvitsat

0,8 kg sibulat
0,2 kg porgandit
1,2 kg tomatit
0,25 kg paprikat
2 haput õuna
1-2 küüslauku
2 spl suhkurt
soola, pipart
15 spl õli
3 spl 30% äädikat
Suvikõrvits viilutada (tegin köögikombainiga), praadida õlis, lisada soola-pipart ja tõsta potti. Sibul, küüslauk, porgand ja õun riivida (tegin samuti köögikombainis) ja kuumutada õlis, lisada soola, pipart, valada samasse potti, lisada riivitud (või purustatud tomat, hakitud paprika - jällegi köögikombainis), hautada vastavalt sisetundele, lisada suhkur, äädikas, inspekteerida, kas soola-pipart on piisavalt ja tõsta segu kuumalt purkidesse, purgid kaanetada.


3. LETSHO


1,5 kg. tomateid
1,5 kg paprikat
500 g. porgandeid
500 g. sibulat
Maitsestada ei mäleta enam kuidas, aga uurin järele

Hautada ja purkidesse.


4. TOMATI-SIBULAHOIDIS
(ehk meestemoos :)

2 kg. tomateid
0,8 kg. sibulaid
1 kl. suhkrut
4 tl. soola
0,5 tl. pipart
4 spl. äädikat

Sibul keeta koos maitseainetega (vett mitte lisada ega alumiiniumopotti kasutada). Lisada tükeldatud tomatid. Keeta nõrgal tulel ca. 20 min. ja ongi valmis. Purkidesse nagu ikka.


5. nn. ÄMBRISALAT (mingis variatsioonis)

1 kg. tomateid
0,8 kg. kurki
0,8 kg. porgandeid
0,8 kg. kapsast
0,5 kg. sibulaid
0,5 tl sidrunihapet

1 tl. musta pipart
3 spl. soola, samapalju suhkrut ja äädikat
250 gr. õli
peotäis tilli (hakit.)

Kapsas peenikesteks ribadeks (köögikombainis) ning sega soolaga. Ülejäänud köögiviljad õhukesteks viiludeks või riivida jämedalt (ka köögikombainis saab edukalt, ühe hetkega tehtud)
Porgandid ja sibulat kuumitada õlis umbes 15 minutit, aeg-ajalt segades, kuni porgand pehmeneb veidi.

Kõik ained ühte suurde nõusse (nt ämbrisse) ja hoida 24 tundi jahedas. Kuumutada seejärel salatit suures potis 15 minutit ja purkidesse nagu ikka.

1 comment:

  1. Kabatshoki tomatihoidis maitses talvel ülihea. Järgmisel hooajal peaksin lisama vürtse rohkem - pipart, peterselli jt. sest maitselt on need päris naturaalsed. Või siis vähemalt mingile satsile.

    Aive Luigela kurgid omas mahlas ei maitsenud mulle absoluutselt ja võiks öelda, et need ei tulnud üldse välja. Ma peaks uurima, kuidas teised neid teinud on, ehk on siin mõni nipp. Kuigi retsept oli paljutõotav.

    Marineeritud kurkidele kahekordistan suhkru-soola-äädika hulka. Ja kümnekordistan sinepiseemnete hulka. Mul on oma ülimahedatest kurkidest isu täis, aitähh. Küüslaugused on need ka, arvan, et kui muuga lõhkuma lasen, siis peaks küüslauguga piiri pidama.

    Ämbrisalat maitseb hää, seda peaks ka uuel hooajal hulgi tegema. Ainult meeldetuletuseks mulle - kurki suvikrvitsaga siin asendada ei maksa.

    ReplyDelete