SUVIKÕRVITSAKOTLETID
400 - 500 g. suvikõrvitsat, ehk üks selline ilus noor veidi suurem või kaks poe oma.
2 muna,
1 sibul
3 sl. jahu
soola pipart, ohtralt peterselli ja tilli
Suvikõrvits tuleb siis kombainis riivida ja sõelal nõrutada (veidi soola ka peale). Mahl jookseb kenast välja. Veidi soovitatakse ka käevahel pigistada.
Siis lisada sibul, kaks muna ja jahu. Lõpuks maitsestada soola pipra, peterselli ja tilliga. Siis tõsta supilusikaga eelkuumutatud pannile. Ja küpsetada nagu väikseid pannkooke.
HAPUKOOREKOOK
PÕHI
150 g. võid
1,5 kl jahu
1 munakollane
2 spl. suhkrut
KATE
500 g. hapukoort
1 kl suhkrut
1 munakollane
2 spl tärklist
2 munavalget
1 tl vaniilisuhkrut
Või sulatada ja vahustada suhkruga. Lisada munakollane ja veel veidi vahustada.
Viimasena lisada jahu ja korralikult läbi sõtkuda. Mina lisaks isegi paar tl. vett, nagu ameerika õunapiruka puhul, siis pole põhi süües nii mure. Natuke palju pudises minu jaoks.
Seejärel ahju 10-15 min. eelküpsema, 200 C juurde.
Katte tarvis segada hapukoore hulka suhkur ja munakollane ning segada korralikult läbi. Siis lisada tärklis ja veelkord korralikult segada.
Eraldi kausis vahustada munavalged vanillisuhkruga kõvaks vahuks ja ettevaatlikult tõsta hapukoore sekka ja õrnalt segada.
Kate lisada põhjale, ja veel 35 - 40 min. küpsetada.
Imehea külalistelegi pakkuda.
SMUUTI VARSSELLERI, PIRNI JA BANAANIGA
Nii hea smuuti kukkus välja, et peab kirja panema.
varsselleri varsi kuskil 6 tk
2 pirni
2 banaani
peterselli ja kressi
klaas vett
purustada blenderis osa veega varssellerid, lisada mett paar spl. (või suhkrut).
Hakkida banaanind ja pirnid, lisada. Ka hakitud ürdid lisada. Ja vett siis niipalju lisada, et oleks hea konsistentsiga ja maitseks.
Kressi ja peterselli sain natuke maitseks lisaks oma kasvuhoonest
AMEERIKA ÕUNAPIRUKAS
PÕHI
6 dl jahu
200 g võid
2 sl suhkrut
4-5 sl vett
TÄIDIS
1 kg. õunu
3 spl tärklist
1,5 dl suhkrut
1 tl kaneeli
1 spl sidruni mahla
Pärineb siit:
http://www.perenaine.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=1235:ameerika-ounapirukas&catid=8:magusad-kuepsetised&Itemid=6
Meie pere eelmise suve lemmikpirukas. Nüüd kui otsin munata ja piimata küpsetist, siis on see ju väga sobiv küpsetis. Hullult mahlane. Meie tegime ümmarguses vormis. Oi, seda sai vitsutatud. Muideks selle koostisained on ka siis olemas, kui kodus pea-aegu mitte midagi pole (peale või). Suvel hoolitsesingi selle eest, et võid kapis oli, siis oli korras päev, kui ka keegi külla oli tulemas. Mmmmm...mõnipäev teen jälle. Sest see on ju hea paastuaja kook kaa:)
PIDULIK KRINGEL
See kringel on siis ilma kergitamata pärmitaignast, ehk siis kiirvariant.
250 ml. piima
25 gr. pärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl. soola
100 g võid
1 muna
450 - 500 g jahu
Lahustasin toasoojas piimas pärmi. Poolele kogusele jahule lisasin soola ja suhkru, muna ja või (selle peaks vist sulatama või enamvähem soojaks hõõruma). Siis lisada piimasegu ja siis jahu lisama hakata. Lisada jahu ja kloppida, kuni taigen on piisavalt paks (tõmbab kausi ja käte küljest lahti). Siis rullida laiali, katta meelepärase täidisega (õunad, rosinad, õunakaste, kaneeli-õuna, shokolaadi, see tuleb vist netist otsida). Ja siis rullida. Rull kolmeks lõigata ja palmikuks punuda. Plaadil punutis rulliks sättida ja ahju.
Ehk siis pärmitaignategu, kuid kergitama-peksma ei pea.
Peale tegin ma tavalise kakao-või-suhkru glasuuri. Sellega on selline lugu, et peab piisavalt jahutama, et poleks liiga vedel, ega ka liiga paks. Siis valada peale ja valgub parasjagu äärtelt alla, mitte ei voola päris minema, ega jää liiga tükiks peale.
Seda palmitsemise-sättimise värki pean ma veel harjutama, et selline tõeline kringel tuleks. Sellega on on nagu muudegi kokandusoskustega, et harjutamine teeb meistriks.
Aga jõululauas sain kiita, et väga hea kringel olevat. Ta on selline võisem ja ehk veidi tihkem kui tavaline sai, ehk nagu veic koogisem... mmm.
KÕRVITSAKEEKS
1,5 kl. riivitud kõtvitsat (või muskaatkõrvitsat mmmm...)
1,5 kl jahu
1 kl suhkrut (mina soovitan mõistagi veidi vähem, sest keeks ei pea hirmmagus olema mu arust)
3 muna
5 sl võid
poole sidruni koor
1/4 tl ingverit
1/2 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl võid vormi määrimiseks
2 tl riivsaia või mannat vormi määrimiseks
Maitseained siis segada koos küpsetuspulbriga jahusse. Lisada vahulehõõrutud või. Siis lisada (köögikombainis:) riivitid kõrvits). Munad tuleb vahustada tugevaks vahuks ja seejärel lisada segule ettevaatlikult lusikat vaid tõstes.
Siis ahjuvormi ja ahju 170 - 180 C juurde. Küpsetada ca 1 h.
Retsepti leidsin Targu Talita st.
Mul juhtus selline lugu, et olin vist piisavalt unine retsepti läbilugemiseks, või eeldasin, et keeksi puhul segatakse koostisained lihtsalt kokku. Nimelt võtsin järjest koostisained ja kallasin eeltoodud nimekirja alusel kaussi ja kui viimaseni jõudsin, siis märkasin, oi kirlejdus ka siin... vahi... munad tuleb eraldi vahustada, samamoodi või.
No mis mul enam teha oli kui segu juba valmis, ega neid mune ja võid sealt enam kätte saa. Kallasin segi vormi ja panin ahju. Aga ohh imestust keeks sai nii maitsev. Ehk siis lühidalt oli minu keeksitegu eriti lihtne. Eks järgmisel korral teen nii nagu ette nähtud ja vaatan kumb variant parem on.
TUULETASKUD
No tuli kohe selline isu.
Tuuletaskutel siis selline huvitav tainas - keedutainas.
3 dl. vett
75 - 100 g. võid
1 - 2 tl. soola
180 gr. jahu
4 muna
Vesi
käib siis potiga keema, lisada või ning sool. Kui keeb, eemaldada
tulelt ja lisada kogu jahukogus nin segada korralikult läbi. Panna
tagasi kuumale pliidile, kuumutada, kuni tainas lööb seina küljest lahti
ning muutub paksuks palliks. Eemaldada pliidilt ja lasta veidi jahtuda.
Lisada munad ühekaupa, igal korral korralikult segada.
Ja
ongi valmis KEEDUTAINAS. Kõlab imelikult ja ega ma varem sellest midagi
kuulnud polnud. Sellest siis lastakse tordipritsiga ahjupannile
kuklikesed ning kohupiimatäidis sisse lasta.
Seda
viimast ma ei tea, sest ma ei teadnud, et mul kapis tordiprits olemas
on. Järgmine kord teen korrektsemalt. Ja siis mõistagi, ahju.
Ja
uskumatu, tuuletaskud tulid täitsa päris tuuletaskud. Eriti meeldis
mulle kena kollane kohev saiake. Nii ilus. Aint, et seda kohup. täidist
ei saand sinna sisse nagu kord ja kohus. Aga õige pea katsetan ka õiget
tuuletaskut.
Kohupiimatäidis:
200 g. kohupiima
200 g. vahukoort
2 spl. suhkrut
2 tl. vaniljesuhkrut
Vahukoor vahustaqda suhkruga kõvaks vahuks, lisada vanillsuhkur ja kohup. pasta. Ning siis võluväel kuklitesse (tordipritsiga).
KÕRVITSAPIRUKAS
Eelmise suve lemmikpirukas oli meil järgmine:
1 kg. kõrvitsakuubikuid
2 suurt sibulat
2 küüsl. küünt
1,5 kl. jahu
0,5 kl õli
4 muna
1,5 tl. soola
100 gr. riivjuustu
250 gr. pizzakatet (või muud vorsti-lihakraami, mida külmikust leiab)
Tükeldasin
siis kõrvitsa ja küüslaugu, lisasin jahu, munad ja õli samuti
lihakraami, pool juustust, soola, pipra. Segasin kätega läbi (tuli väga
paks, pigem suurte tükkidega ja vähese sideainega värk. Ma ei mäleta,
aga kaldun arvama, et õli ma nii palju ei pannud:). Pool juustu riputada
peale. Ja eks selle alla võib ka tomatirattaid panna kujutan ette, ja
basiikik sobib ka ju imehästi romatirataste peale. Aga kui tomatit
lisada, siis peaks vast noa-kahvliga sööma, sest läheb mahlasemaks. Ilma
selleta on ülihea ka näpuvahelt süüa.
Segu plaaadile ja ahju. 40 min.ks.
Meil
tuli ülihea, nagu pitsa, aga palju maitsvam. Kartsin küll, et kõrvits
annab liiga oma maitse juurde, aga oli vääga-vääga hea.
Retsept kusagilt netist pärit. Kogun need siia kokku, et mul oleks hea vaadata, kui jälle isu peale tuleb.
No comments:
Post a Comment